Motorstek


Blog: Het seizoen begint! Nadenken over beveiliging tegen diefstal

Nu het motorseizoen bijna weer is begonnen moeten we toch weer eventjes nadenken hoe we ons gaan voorbereiden. Ook nadenken om je motorfiets tegen diefstal te beveiligen is wederom iets om eventjes bij stil te staan. Het aantal diefstallen van motorfietsen ligt al enkele jaren rond de 1800 stuks. Er is dus geen forse stijging te zien, maar ook geen afname. Je motor blijft dus doelwit. Uiteraard bepaald het merk, type en bouwjaar ook de kans op diefstal. Harley rijders moeten meer opletten op diefstal dan iemand die een oude motor guzzi uit het leger rijdt.

Motordiefstal statistieken

Het is dan ook belangrijk om even te kijken hoe het staat met het aantal diefstallen in de regio. Waar is de kans het grootst. Altijd even fijn om te weten. Om meer hierover te weten is het handig om even de statistieken erbij te nemen. Deze kun je bij het CBS inzien. Zoek op diefstallen dan zal je automatisch een overzicht krijgen. Vanuit hier ga je verder kijken naar regio etc.

Bijvoorbeeld diefstallen motoren amsterdam 2016 & 2017
. Zoals je kunt zien wordt 1 op de 4 motorfietsen in Amsterdam gestolen. Dat is schrikbarend als je het mij vraagt. Daarnaast wordt maar een handje vol opgelost. Plus minus 15 % van de diefstallen worden opgelost. Heb je dus een toffe bike die moeilijk te vervangen is dan weet je dat kans op terug vinden minimaal is.


http://www.motorstek.nl/download/104401/f3baf228fed7ba6ceb3221e585dff084


Hoe kun je je beveiligen tegen het motordievengilde?


GPS tracker


Op vandaag de dag heb je de mogelijkheid om je motorfiets uit te rusten met een GPS tracker. Deze moet je op een onzichtbare plek ergens verstoppen, zodat dieven hem niet gemakkelijk kunnen vinden. Via de tracker kun je de motor dan proberen terug te vinden. Ik zeg proberen, omdat het niet altijd zal lukken, maar de kans is aanwezig.


http://www.motorstek.nl/download/104402/7384ee5af7ee6c26cc6a3eeb66251f36

Datatag

Datatag was ooit ook zo'n technisch goed idee. De motorfiets en de onderdelen worden dan voorzien van een chip die alleen via de politie via een nationale databank ingezien kan worden. Dit systeem is uit de gratie. Eerder waren er wel verzekeraars die korting gaven bij gebruik van datatag. De chips zijn namelijk moeilijk te verwijderen en men kan de eigenlijke eigenaar gemakkelijk terug vinden. Soms is dat lastig als de motor helemaal verbouwd is en ook nog een het framenummer is verwijderd.


http://www.motorstek.nl/download/104403/4e45690ba401f6f52d6e93ba482d037c

Kettingslot motor

Een goed een zwaar kettingslot blijft een van de betere beveiligingen. Het is wel verstandig om je motor vast te leggen met een ART 5 gekeurd kettingslot. Het beste kun je bij een online shop als motorsloten.eu een goedkoop en goedgekeurd kettingslot kopen. Je kunt ook zelf even googelen voor een aanbiedingen op dit gebied, maar hier heb ik in ieder geval mijn slot gekocht. Het maakt ook niet veel uit van welk merk je een slot koopt. Uiteindelijk is alleen het keurmerk en de klasse van het slot belangrijk. Daarnaast is ook type slot en de afmetingen belangrijk. Stel je koopt een kettingslot met een schijfremslot. Dan moet het schijfremslot wel op je remschijf passen uiteraard. Daarnaast is de kettinglengte ook belangrijk. Een korte ketting is niet handig. Overigens was mijn baas niet zo blij, maar je dan moet je voor het personeel maar betere prijzen maken :) Andere mensen adviseer ik sowieso om het online aan te schaffen. Dat scheelt namelijk een duit.


http://www.motorstek.nl/download/104404/e53d8faedac9366e47eb26f6805452c2


Als laatste moet je gewoon opletten dat je motor in het zicht blijft staan en dat je hem altijd afsluit tijdens de stalling. Het beste kun je een grondanker plaatsen. Deze kun je ook voor 4 á 5 tientjes online kopen. Koop wel een gekeurd grondanker. Zeker als je een verzekering tegen diefstal afsluit is dit erg belangrijk. Let op wat je nodig hebt van de verzekering, zodat je niet met lege handen komt te staan als je motor wordt gestolen.

Als je een nieuwe motorfiets gaat aanschaffen denk dan meteen even na over de beveiliging, want er is niets zo frustrerend dan dat je motor al gelijk doelwit wordt van dieven en hij ook nog eens gemakkelijk mee te nemen is. Een motor moet op vandaag de dag gewoonweg goed beveiligd kunnen worden. Zeker als je je motor ergens alleen achter moet laten en geloof me dat gebeurd wel eens. Zeker als je veel toert en zelfs op reis gaat met de motor.

Ga je op reis dan moet je weten waar je overal overnacht. Een gewone camping voldoet niet altijd. Motorcampings daarentegen zullen altijd als voordeel hebben dat je de motor veilig binnen kan stallen of dat er 's nachts actieve bewaking is. Dit geldt overigens ook voor hotels. Daarbij komen gaan dieven niet snel op pad naar campings of hotels.


Volg al mijn blogs hier: R6NewbieReacties

Nog geen reacties.

© 2007-2019 Motorstek - Powered by Motor-Forum.nl - Hosting by True - Served by Webserver 3

Cookies?Motorstek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.